Am : Anwar Ibrahim bebas hari ini


KUALA LUMPUR, 16 Mei (Bernama) -- Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini diberikan pembebasan serta-merta selepas mendapat perkenan pengampunan penuh Yang di-Pertuan Agong Sultan Muhammad V.

Lembaga Pengampunan bagi Wilayah-Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya bermesyuarat hari ini dan mempertimbangkan kes rayuan pengampunan penuh beliau, menurut kenyataan Istana Negara.

Ketua umum PKR itu menjalani hukuman penjara lima tahun.

Sultan Muhammad V berkenan menerima menghadap Anwar, isterinya yang juga Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan Timbalan Presiden PKR Datuk Seri Mohamed Azmin Ali di Istana Negara tengah hari ini.

Anwar sebelum itu dibenarkan keluar wad Hospital Rehabilitasi Cheras, tempat beliau menjalani proses pemulihan selepas pembedahan, dan terus ke Istana Negara untuk menghadap Yang di-Pertuan Agong.

Bergerak dengan iringan kereta dan motosikal polis, Anwar tiba di Istana Negara pada 11.50 pagi dan diterima menghadap Seri Paduka kemudian.

Majlis menghadap itu berlangsung hampir sejam.

Pembebasan Anwar yang dipenjarakan sejak Februari 2015 itu menjadi lebih bermakna apabila ia dibuat sehari sebelum umat Islam menyambut kedatangan Ramadan, esok.

Pembebasan beliau daripada penjara yang merupakan antara janji Pakatan Harapan yang turut dianggotai PKR, pada pilihan raya umum Rabu lalu, menjadi kenyataan hanya seminggu setelah pilihan raya berakhir.

Malaysia sekali lagi menjadi tumpuan media bukan sahaja tempatan malah luar negara yang berkampung sejak pagi tadi di hospital dan Istana bagi mengikuti perkembangan pembebasan bekas timbalan perdana menteri dan juga bekas menteri kewangan itu.

Kawasan luar Istana Negara turut dipenuhi penyokong Anwar.

Anwar menjalani hukuman penjara lima tahun pada Februari 2015.

Anwar, yang dipenjarakan di Penjara Sungai Buloh, pada asalnya dijadual dibebaskan pada 8 Jun.

-- BERNAMA

 

Kembali >> Ke halaman utama berita

Comments (0)

No login